Betalningsanmärkningar

Idag så är det många som inte kan ta lån, hyra eller köpa lägenhet, ta mobilabonnemang på grund av betalningsanmärkningar. I denna artikel kommer jag beskriva vad en betalningsanmärkning är och hur man blir av med den på bästa sätt.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering i ett register som visar om en person har misskött sina betalningar. Det kan till exempel vara att personen inte har betalat in sina obetalda räkningar i tid. Hos en privatperson ligger betalningsanmärkningen kvar i tre år, hos företag ligger den kvar i fem år och med detta kan det innebära att det kommer bli svårare för personen att låna pengar av banken, teckna abonnemang, ta krediter, hyra eller köpa lägenhet etc. Genom att få en betalningsanmärkning så kan det ställa till det ordentligt för personen. Anmärkningar syns när någon gör en kreditupplysning på personen eller företaget, mer om detta senare.

Vem sätter betalningsanmärkningarna?

De flesta tror att det är kronofogden som gör detta, men det är fel. Det Kronofogen gör är att de går in och betalar till företaget eller personen som inte har fått in sina pengar i tid. De som tar hand om detta är kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningen får informationen av Kronofogden och därefter sätter en betalningsanmärkning på personen eller företaget.

Ansökan

Om ett företag har lämnat in en ansökan angående obetald räkning så betyder det inte att du har fått en anmärkning. När en räkning inte blir betald i tid brukar det oftast komma 1-3 påminnelser om att räkningen skall betalas, om den inte blir inbetald så åker den till inkasso. Då skickar företaget in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden.

Enskilda och allmänna mål

Allmänna mål omfattar aktiva skulder till svenska staten. Det kan till exempel vara obetald tv-licens eller skatteskulder. Enskilda mål är en aktiv skuld till en privat fodringsägare, till exempel ett företag. Det kan till exempel vara en obetald – hyra, telefonräkning eller kredit.

Hur blir man av med en betalningsanmärkning?

Att bli av med en betalningsanmärkning är ganska självklart. Man måste betala av skulden. När man har betalat av skulden så sitter anmärkningen kvar i tre år tills den försvinner helt från en privatperson. Om det omfattar större skulder så kan man effektivt betala av skulden via lån. Vanliga långivare såsom banken säger nej på en gång om du vill låna pengar med betalningsanmärkningar. Det finns andra alternativ för att låna pengar. Det finns kreditgivare som tillåter lån med betalningsanmärkningar.

Källor: Låna pengar med betalningsanmärkningar, Kronofogden, Konsumentverket

3 svar

  1. […] tillbaka? Jag tycker att detta är löjligt! Läs detta inlägg så får ni se vad egentligen en betalningsanmärkning […]

  2. […] och därefter hos kronofogden, vilket inte är så kul. Det är många studenter idag som har betalningsanmärkningar på grund av olika lån. Media har skrivit mycket om studenter som har fått skulder på grund av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: