Bolån

Bostadslån har många olika namn idag. Det brukar kallas, bolån, huslån, bostadsrättslån etc. Egentligen är alla en och samma typ av lån. Bolån (som jag kallar det) är ett lån som man tar när man ska köpa en ny bostad, som till exempel ett radhus eller en villa. Det kan även också vara ett fritidshus eller en bostadsrätt.

Innan man köper ett boende så behöver man oftast ta ett lån för att finanserna smart. En hög Kontantinsats är väldigt bra att ha. Genom att ha en hög kontantinsats desto lägre topplån behöver man ta. Innan man bestämmer sig vart man ska låna sina pengar är det bra att jämföra olika långivare innan man riktigt har bestämt sig. Det kan skilja mycket mellan räntor och andra avgifter. Jämför även villkoren för lånet också, man vill ju trots allt ha så bra villkor som möjligt när man tar ett lån. Att ansöka om lånelöfte innan man tecknar avtal är väldigt smart. Läs även på om bolån innan du bestämmer dig, genom att göra detta så vet du vad du skriver under när man skriver på ansökan. Börja med att plöja genom denna artikel så har du en god grund att stå på innan du tar ett bolån.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån som man tar när man finansiera ett köp av ett nytt boende. Det kan vara ett hus, villa, bostadsrättslägenhet eller liknande. Bolån har lägre ränta och längre återbetalningstid än andra lån som till exempel konsumtionslån.

Ett bolån består av topplån och bottenlån. Bottenlånet ligger maximalt på 75 procent av bostadens värde. Topplånet ligger på resterande värde dvs. 25 procent. Bottenlånet har bostaden som säkerhet vilket utgör att lånet har en lägre räntesats än topplånet. Topplånet saknar säkerhet och på grund av detta är räntesatsen några procent högre än vad bottenlånet har. Ett tips är att om man undvika att ta så hög topplån eller om man kan undvika det helt så får man en mycket lägre månadskostnad för sitt boende, det låter inte fel, eller hur?

Kontantinsats

Om man har planerat under en låg tid att köpa ett boende så har man förmodligen sparat en hel del pengar. Dessa sparade pengar är väldigt bra att lägga på sin kontantinsats. Som nämnt ovan så ju högre kontantinsats desto lägre lån behöver man ta. Genom att göra detta får man även lägre ränta och en lägre månadskostnad på boendet. Om man inte har möjlighet till detta så är det inte kört. Topplån får man använda sig av om man inte har en hög kontantinsats eller ingen alls. Det utgör högre månadskostnad och högre ränta. Exakt hur stor del av priset man måste lägga varierar mellan bankerna, men i vanliga fall brukar det vara mellan 5 procent och 25 procent.

Krav på bolån

Kraven är ganska Basic. Man måste vara över 18 år och ha en fast inkomst. Men idag kan man även låna pengar med betalningsanmärkningar, dock är det bara få långivare som beviljar detta. Räntan blir något högre med dessa lån. I vissa fall kan man även använda sig av en borgensman som säkerhet.

Hur ansöker man om ett bostadslån?

Man kan ansöka om bolån på internet till exempel hos denna hemsida om betalningsanmärkningar eller så kan man gå till sin bank för att fylla i en ansökan direkt. Att ansöka om bolån är samma som att ansöka om vilket låt som helst. När låneansökan är ifylld kommer banken eller låneinstitutet göra en såkallad kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar. Långivaren kommer dessutom sammanställa dina inkomster och därefter se om du klarar av att betala lånet som du vill låna. Om allt går som det ska så kommer du att få en bekräftelse om att du får teckna lånet, vilket du gör på banken eller via post. Man kan även ansöka bolån på internet och lånelöfte på internet, det är väldigt smidigt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: