Island får nya miljardlån

Som många vet så har det inte gått så bra för Island. Men nu har de fått ett beviljat. Island lånar 47 miljarder från IMF. Men vad var det som hände egentligen?

Vad hände egentligen med Island?

En ganska stor del av den isländska banksektorn privatiserades mellan 1998 och 2003 och strax efter det växte finansbranschen extremt snabbt. De större bankerna Landsbanki, Glitnir och Kaupthing tog över finans, handel , fastigheter och flyg. Den isländska banksektorn blev nio gånger större än landets BNP.  Under några veckor under hösten 2008 tog isländska staten kontrollen över Landsbanki, Glitnir och Kaupthing. Storbritannien använde sig av en antiterrorlag och frös en del av Landsbankis tillgångar.

Valutakursen dök drastiskt och börsen stängde tillfälligt. När väl börsen öppnade efter vecka så föll den med hela 76 procent. Landet beviljades ett lån eller så kallat stödlån på över 10 miljarder dollar från b.la. IMF och de större nordiska länderna. När detta hände ledde det till protester som ledde till att statsminister Geir Haarde avgick i början av 2009. Även David Oddsson, omstridd centralbankschef, avgick. Socialdemokraten Jóhanna Sigurðardóttir blev ny statsminister i februari och i juli började officiellt förhandlingarna om ett medlemskap i EU.

Islands återuppbyggnadsprogram

När Island ansökte om lån hos IMF det var först planterad att fonden skulle behandla ansökan. Men då sköts beslutet upp på grund av motstånd från Storbritannien och Nederländerna som ville pressa landet att kompensera människor som förlorade pengar när en rad isländska banker gick omkull.

Internationella valutafonden (IMF) har nu godkänt Islands återuppbyggnadsprogram. Sverige har sedan Islands bankkollaps 2008 lånat ut cirka 2,2 miljarder kronor till Island. Ett förslag om att förlänga tiden för fler låneutbetalningar till Island ska upp i riksdagen i mars. Island kommer att få ett lån om 6 miljarder dollar från en IMF-ledd grupp. Utöver IMF kommer de nordiska länderna, Storbritannien, Nederländerna och just Polen att bidra till lånet till Island. Polen kommer att bidra med 200 miljoner dollar.

E24, HD, SvD, DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: